EZGO TXT rear axle problem

Volker

New Member
Hi guys,
I'm new here and I need some help about the rear axle on a 2003 ezgo txt electric golf cart.
The cart want go forward or reverse but the motor is running.
I took the wheels and the hubs of the cart and run the cart. Both shafts are spinning.
If I hold one shaft with my hands and run the cart I still can hold the shaft. Left or right it doesn't matter
Is this normal ?
 

HotRodCarts

Cartaholic
If the motor is spinning but the cart isn't moving you probably have stripped splines in one of the hubs/brake drums. It's normal to be able to hold one axle and the other still spins on a open rear end.
Welcome to the forum. :hattip:
 

Volker

New Member
Thx for the quick response.
That's great news for me because of. One spline is stripped on on hub but the shaft spline is ok.
Still I don't understand why you can grab the shaft when it's under load and you can hold it?
I'm a mechanic and I cant hold a shaft under load on a car !
Thx again for the quick response.
 

HotRodCarts

Cartaholic
It's a little harder to hold one on a car but if it has a open rear either side can be held while the other side is spinning.
 

Volker

New Member
Thx again for the quick response
New hub is on order. I hope that's it.
I keep you updated when I put everything together.
Thx again
 

HotRodCarts

Cartaholic
Thanks for the diagram. Take a look through the resource section of the forum there's a lot of diagrams and service manuals in there. When you replace the hubs tighten the nuts to 100 ft lbs then tighten more if needed to align the cotter key.
 

Volker

New Member
Hi guys
Finally I got my hub in. Easy swap. Plus I got new leave springs and bushings.
Cart is up and running. Yeeeeeeha
Thx for y'all help
 
Top